SÖRMLAND

Allt fler besöker psykiatrin

Besöken hos psykiatrin inom landstinget Sörmland slår i år alla rekord för 2000-talet. Besöken kommer att nå nästan 75 000 och det är drygt 3 000 fler än i fjol som var rekordåret dittills.

Det kan vara så att en orsak är att sörmlänningarna mår allt sämre psykiskt säger Jonas Borgman som är verksamhetschef inom psykiatrin i Nyköping och Katrineholm.

– Framförallt är det unga med depressioner och missbruk som kommer, säger Jonas Borgman, verksamhetschef inom psykiatrin i Nyköping och Katrineholm.

En annan orsak till att fler söker hjälp mot psykiska problem är enligt Borgman en utbyggd öppenvård med flera anställda som kan ta emot patienter. Nya patientgrupper är en annan förklaring menar han och där åsyftas det beroendecentrum som startats och vuxna ADHD-patienter som förts över till psykiatrin. Satsningen på öppenvården har fått konsekvenser, enligt Jonas Borgman.

– Vi har problem med lokaler. Flensmottagningen är full och vi får inte plats där längre, säger Jonas Borgman.

Reino Helin
reino.helin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista