SÖRMLAND

Allt fler söker hjälp hos psykiatrin

Besöken hos psykiatrin inom landstinget Sörmland slår i år alla rekord för 2000-talet. Besöken kommer att nå nästan 75 000 och det är drygt 3 000 fler än i fjol som var rekordåret dittills. Det här är något som märks bland Uppsökarna som är en kommunal verksamhet för att stötta människor som mår dåligt.

– Det är förskräckligt många fall. Vi skulle behöva vara en till hos oss. Många gånger har vi 30 till 40 samtal på en enda dag, säger Christina Einarssonsom som är en av tre anställda på Uppsökarna.

En prognos för i år byggd på besöksfrekvensen till och med september månad pekar mot rekord för hela 2000-talet. Prognosen säger att psykklinikerna i Nyköping, Katrineholm och Eskilstuna haft närmare 75 000 besök när året är till ända. En ökning med drygt 3 000 jämfört med förra året som är rekordåret hittills. Mest ökar antalet besök hos psyk i Eskilstuna.

Christina Einarsson på Uppsökarna hamnade själv i en djup depression för ett antal år sedan men har alltså tagit sig ur den. Bland annat genom en föregångare till Uppsökarna. I det här kooperativet som finansieras av kommunen har hon upplevt hur antalet människor som drabbas av depression eller andra psykiska åkommor ökar.

– Vi har ingen utbildning till det här men vi har egna erfarenheter, säger Christina Einarsson.

En orsak till att allt fler besöker psykiatrin är att sörmlänningarna mår allt sämre psykiskt säger Jonas Borgman som är verksamhetschef inom psykiatrin i Nyköping och Katrineholm.

– Framförallt är det unga med depressioner och missbruk som kommer, säger Jonas Borgman.

En annan orsak till att fler söker hjälp mot psykiska problem är enligt Borgman en utbyggd öppenvård med flera anställda som kan ta emot patienter.

Nya patientgrupper är en annan förklaring menar han och där åsyftas det beroendecentrum som startats och vuxna ADHD-patienter som förts över till psykiatrin. Satsningen på öppenvården har fått konsekvenser, enligt Jonas Borgman.

– Vi har problem med lokaler. Flensmottagningen är full och vi får inte plats där längre, säger Jonas Borgman.

Reino Helin
reino.helin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista