sörmland

Stulen post ger falsk kredit

I Eskilstuna har flera fall av urkundsförfalskning inträffat. Post har stulits ur brevlådor hos privatpersoner där man sen kommit över personliga uppgifter. Uppgifterna har sedan använts för att söka kredit hos olika företag.

– Det känns hemskt att nån har kollat i min personliga post, säger Edina Ljutic som bor i ett hyreshus i Eskilstuna.

Längst ner i fastigheten finns brevlådor för alla hyresgästerna. Det är här någon har stulit brev från Edina som innehåller hennes personnummer, telefonnummer och adressuppgifter.

De här uppgifterna har sen använts för att ansöka om kreditkort hos företag som exempelvis Statoil och ONOFF. Några dar senare har tjuvarna kommit tillbaka för att stjäla kreditkorten som kommit i brevlådan. Sen har det bara varit att gå ut och handla.

– Det var beviljad kredit vid två tillfällen på 50 000 kronor säger Edina Ljutic.

Polisen i Eskilstuna känner till dom här stölderna och har vid ett flertal tillfällen fått in anmälningar om urkundsförfalskning. Men någon direkt strategi för att komma tillrätta med dom finns inte för tillfället.

Villy Beckström, kriminalkommissarie på polisen i Eskilstuna menar att företagen som erbjuder krediterna är så angelägna om att få nya kunder att man tummar lite på säkerheten. Något som också får följder.
– Dom fall jag vet om så brukar banken går in och täcker kostnaderna om man kan bevisa att det handlar om bedrägeri, säger Villy Bäckström.

Micael Sternklint
micael.sternklint@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista