Arbetsförmedling anklagas för diskriminering

Arbetsförmedlingen i Eskilstuna anklagas för diskriminering. 39-årige Saiduzzaman Ahmed, ursprungligen från Bangladesh, har anmält Arbetsförmedlingen både till sitt fackförbund och till Ombudsmannen mot etnisk diskriminering. Anledningen är att han inte fick ett jobb hos Arbetsförmdelingen med motiveringen att han inte kunde tillräckligt bra svenska.
- Jag var lämplig för den här tjänsten, men jag fick inte jobbet eftersom jag är invandrare, säger Saiduzzaman Ahmed. Förra hösten skulle Arbetsförmedlingen i Eskilstuna anställa och var speciellt ute efter personer med invandrarbakgrund. Förmedlingen rekryterade högskoleutbildade Saiduzzaman Ahmed som började som trainee, vilket efter två månder skulle leda till ett fast jobb. Tillbakavisar kritiken Enligt Arbetsförmedlingens chef Ann-Charlotte Armandt gjorde Saiduzzaman Ahmed ett bra jobb. Han var ambitiös, noggrann, mycket engagerad och hade lätt att lära. Men när traineetiden gått ut fick Saiduzzaman inget jobb med motiveringen att hans svenska behövde förbättras. Ungefär samtidigt fick fyra svenskar jobb. Enligt Saiduzzaman blev han utsatt för diskriminering. Men Ann-Charlotte Armandt på Arbetsförmedlingen tillbakavisar anklagelsen. - Det är ju så att förtjänst och skicklighet som är det avgörande kriteriet och dte blev några andra som fick jobbet. Saiduzzaman Ahmed har anmält Arbetsförmedlingen för diskriminering. Dels till hans fackförbund - som valt att driva ärendet - och dels till Ombudsmannen mot etnisk diskrimninering, som ännu inte gjort något. Saiduzzaman tycker att det är extra allvarligt att just Arbetsförmedlingen diskriminerar: - Om Arbetsförmedlingen gör den här diskrimineringen, var ska man vända sig till då? Det är ju de som ska ta initiativ för att visa privata företagen att de vågar anställda invandrare. De kan vara ett exempel för samhälllet. Annars är alla dörrar stängda för oss.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".