SÖRMLAND

Stegtävlingar allt vanligare på företag

Det har blivit allt vanligare att företag deltar i stegtävlingar där anställda tävlar mot varandra. Arbetsgivarna tar till detta för att få anställda att röra på sig mer och på sikt minska sjukfrånvaron.

Jan-Ove Tallstig som är chef för hälsoverksamheten på SSAB i Oxelösund där de anställda är med i en stegtävling säger att det här är ett enkelt sätt att få folk att hålla igång.

– Alla kan göra det och det behövs ingen träningsutrustning. Det är bara att sätta på sig skorna och gå ut och gå, säger Jan-Ove Tallstig.

SSAB:s anställda hade för dålig kondition och något skulle göras. Man kontaktade då ett företag som erbjöd stegtävlingar.

Select Wellness är ett av många företag som erbjuder stegtävlingar idag. För runt 400 kronor per person får varje deltagare en stegräknare och papper att fylla i för inloggningsuppgifter till en hemsida där man fyller i resultatet.

Redan 1999 var företaget igång att anordna stegtävlingar. De hade läst om en mätning i Japan i slutet på 90-talet att med hjälp av stegräknare hade man sett att människor rör mindre och mindre på sig. Tendensen var samma i Sverige och därför tog man hit idén för att försöka minska sjukfrånvaron. Därmed var stegtävlingen ett faktum.

Anna Stensson
anna.stensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista