SÖRMLAND

Stora skillnader i hörselskadades vård

En undersökning som Hörselskadades Riksförbund presenterade under måndagen visar att det finns stora regionala skillnader i vården av hörselskadade. Sörmland är ett av de län där hörselskadade måste betala för att få tillgång till hörapparat.

Roland Elfving från Hörselskadades riksförbund i Sörmland säger att han är kritisk till skillnaderna.

– Vi är väldigt kritisk till avgiften de hörselskadade får betala, säger Rolan Elfving.

Sörmland är ett av fjorton landsting i Sverige där hörselskadade måste betala för sin hörapparat.  En avgift som inte ingår i högkostnadsskyddet.

I Sverige finns ungefär en miljon människor som hör dåligt. Enligt rapporten har över hälften av dem aldrig haft kontakt med hörselvården.

Roland Elfiving säger att mörkertalet kan vara stort även i Sörmland. I länet hålls max en rehabiliteringskurs med ett drygt tiotal deltagare om året. Ett hinder tror Roland Elfving kan vara att försäkringskassans inte längre ger någon rehabilitieringsersättning.

– Det gör att färre har råd och ork att delta i rehabiliteringsutbildningar. Det är synd för utbildningarna gör att man stärks och att självförtroendet ökar, säger Roland Elfving.

Hanna Larsson
hanna.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".