ESKILSTUNA

Nya krav när fler har utländsk bakgrund

Förskolorna i invandrartäta bostadsområdena i Eskilstuna ställs inför nya krav när oväntat många flyktingbarn börjar förskolan. På Skiftingehus förskola har till exempel över 60 procent av barnen utländsk bakgrund och det gör att lärarna där måste hitta nya sätt att arbeta.

Ashmed sitter och klipper i tidningar tillsammans med de andra barnen på sin avdelning på Skiftingehus förskola. Bredvid står tolken Kalida och översätter vad läraren Birgitta säger.

Ashmed är en av många barn med utländsk bakgrund som börjat på förskola i Eskilstuna de senaste åren. Att ta emot barn som har ett annat modersmål än svenska ställer andra krav på lärarna på förskolan. Birgitta Hattaka är lärare på Skiftingehus förskola och hon säger att man som lärare måste tänka till lite extra när det är många barn som inte har svenska som första språk i klassen.

– Det är väll mer det praktiska man får tänka på, så som att man måste visa hela tiden med bilder. Dessutom måste man repetera mycket. Jag tänker även lite mer på hur jag ska lägga upp arbetet, säger Birgitta Hattaka.

Johanna Iggsten
johanna.iggsten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista