ESKILSTUNA

Skolkrisen i Eskilstuna löst

Kommunledningen i Eskilstuna ska nu skapa en ny fond där barn och utbildningsförvaltningen kan ta pengar när budgeten inte är i fas med verkligheten så som läget är just nu. Det fattas 25 miljoner i nästa års budget eftersom budgeten är beräknad på en tidigare gjord prognos över antalet barn i verksamheten.

I verkligheten finns det nu 300 fler barn i verkligheten än i prognosen. Därav den akuta bristen på pengar inför nästa verksamhetsår.

Hur mycket pengar barn- och utbildningsnämnden ska i sin budget bestäms av hur många barn som finns i verksamheten. Antalet barn i nästa års verksamhet beräknades i en prognos tidigare. Nu har det visat sig att det faktiskt kommer att finnas 300 fler barn än beräknats varför det fattas 25 miljoner i 2009 års budget. Något som skulle tvingat förvaltningen till besparingar om inget gjorts.

Pengarna i fonden kommer från tidigare överskott i barn- och utbildningsnämndens verksamhet.

En av de som reagerade starkt på förslagen om nedskärningar var Carina Westerlund som är förskollärare på Förskolan Djurgården i Eskilstuna. För en tid sen startade hon ett upprop i protest mot nedskärningarna.

– Jag är jättelycklig nu för det känns som att politikerna verkligen lyssnat på oss, säger Carina Westerlund.

Reino Helin
reino.helin@sr.se

Hanna Larsson
hanna.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista