SÖRMLAND

Finanskrisen drabbar lantbrukare

Sörmland ligger i topp när det gäller antalet nyetablerade lantbrukare. På grund av tidigare goda räntelägen så är det här en grupp som också har investerat mycket i sin verksamhet. Men finanskrisen har nu gjort att det här är en grupp som är extra utsatt.

– Det är de yngre ofta nyinvesterade som är tungt belånade, säger Torkel Petterson som är affärsrådgivare på LRF konsult i Sörmland.

Det är de yngre lantbrukarna som drabbas hårdast när finanskrisens verkningar blir allt mer tydliga. Ofta handlar det om de investeringar man gjort i fastigheter och maskiner och andra nödvändigheter som krävs för att driva ett fungerande lantbruk. Eftersom mycket av nyinvesteringarna är belånade så är också ett räntepåslag på 1,5 procent kännbart.

På LRF konsult märker man tydligt av att den positiva trend som fanns för ett tag sedan när det gäller investeringar har avstannat.

– Ja, det märks markant skillnad, säger Torkel Petterson.

Samtidigt som finanskrisen får följder för de nyetablerade lantbrukarna så bidrar också den dåliga kvalitén på årets skörd till att inkomsterna inte blir så stora som förväntade. En stor del av spannmålet blir djurfoder istället för kvarnvara som mjöl, något som inte ger lika mycket pengar i kassan.

Även om situationen ser ganska tung ut för de nyetablerade lantbrukarna så menar Torkel Petterson på LRF konsult att man jobbar mycket med att hitta lösningar på de problem som uppstår.

Micael Sternklint
micael.sternklint@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".