NYKÖPING

Konstutbildningen läggs ner

Konstutbildningen på Nyköpings folkhögskola kommer att läggas ner efter 20 års verksamhet. Anledningen är att skolan saknar pengar på grund av statliga neddragningar på så kallade uppdragsutbildningar.

– Detta är det dummaste jag hört i mitt liv. Det är viktigt för Nyköping att ha konstutbildningen. Det är viktigt för bildkonsten och för kulturlivet, säger Peter Dewoon som är ansvarig för utbildningen.

Peter Dewoon anser att de ansvariga för folkhögskolan borde ha tittat på andra alternativ istället för att lägga ner utbildningen.

– Man har inte tittat på andra alternativ. Det finns ju studieförbund som kan gå in. De har färdiga lokaler och teknik för det, säger Peter Dewoon. 

Rektorn Christin Bierbrier säger att det saknas pengar för att bedriva den verksamhet som finns idag eftersom skolan tappat intäkter från uppdragsutbildningar skolan haft tidigare.

- Folkhögskolorna har genomgått stora förändrningar de senaste åren och har tappat många uppdragsutbildningar. Vi har tvingats se över vår verksamhet och tyvärr måste vi lägga ner konstutbildningen, säger Christin Bierbrier. 

Christin Bierbrier har varit i kontakt med studieförbund som enligt henne inte visat intresse för att driva konstutbildningen vidare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista