Kärnavfall i Studsvik platsar ej

Det kärnavfall som produceras vid de båda reaktorerna i Studsvik passar inte in i det slutförvar av utbränt kärnbränsle som planeras och där Nyköping tidigare varit aktuell som en förstudiekommun. Det säger Claes Thegerström, vice vd på kärnavfallsbolaget SKB.
På onsdagsmorgonen rapporterade Sveriges Radio Sörmland om att anläggningen för behandling av hjärntumörer och andra verksamheter på Studsvik är hotade av nedläggning om Studsvik inte lyckas hitta alternativ för hanteringen av kärnavfallet från de båda reaktorerna R2 och R2.0. Bolagets tillstånd för reaktorerna går ut år 2004 och nya tillstånd är starkt kopplade till att avfallsfrågan löses. Usa vägrar fortsätta ta emot avfallet och Studsvik försöker nu hitta en ny bränsletyp där avfallet upparbetas - varvid bland annat plutonium frigörs - vilket i sig är en politiskt brännbar fråga för regeringen. Avfallet är sedan tänkt att slutförvaras, men passar alltså inte in i det slutförvar för utbränt kärnbränsle som SKB tidigare varit intresserade att bygga bland annat i Nyköping. Om cirka 25 år räknar SKB att börja leta efter en plats för ytterligare ett slutförvar för annat långlivat kärnavfall - men SKB kan idag inte säga om studsviksavfallet kommer att kunna lagras där.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista