eskilstuna

Segregerade förskolor

Förskolan i Eskilstuna är segregerad. Det visar statistik från barn- och utbildningsförvaltningen i Eskilstuna. En handfull förskolor har mer barn med utländsk bakgrund än svenskfödda barn, medan ett stort antal förskolor knappt har några barn med utländsk bakgrund alls.

På Skiftingehus förskola har nästan 65 procent av barnen utländsk bakgrund,

– Oron kommer ofta från föräldrar som vill att deras barn ska träffa svenska barn så att de lär sig språket, det menar Susanne Eriksson som är föreståndare på Skiftingehus förskola.

I Nyfors har närmare 80 procent av barnen utländsk bakgrund, i Årby över 70 procent, Tallåsens förskola 66 procent.
En handfull förskolor i Eskilstuna har väldigt många barn med utländsk bakgrund, medan förskolor som Gillberga, Hållsta och Strigeln och många fler, nästan bara har svenskfödda barn.

Birgitta Hattaka är lärare på Skiftingehus förskola där över 60 procent av barnen har utländsk bakgrund och hon menar att detta skapar kulturella klyftor.

– Det skulle ju vara bra för barnen om det blev mer uppblandat så att de lär sig språket fortare för det blir lätt uppdelning mellan barnen för som det är nu så märker man att tillexempel de arabiska barnen ofta väljer att gruppera sig med varandra, säger Hattaka och menar att om det var mer blandade grupper skulle alla barn ha lättare att komma in i samhället.

Johanna Iggsten
johanna.iggsten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista