Sörmland

Bristande psykvård efter nedläggning

Samarbetet i psykvården mellan Katrineholm och Nyköping fungerar dåligt, enligt en rapport från psykiatriberedningen.

Vårdavdelning fyra på Kullbergska sjukhuset i Katrineholm, där man vårdade psykiskt sjuka patienter, stängdes tidigare än planerat och detta har resulterat i att Nyköpingskliniken har fått ett ökat tryck tidigare än väntat.

Nu riktar vård- och omsorgsnämnden i Katrineholms kommun kritik mot psykvården i Nyköping. Jonas Borgman som är verksamhetschef i Nyköping håller med om kritiken.

– Det är mycket som stämmer i den kritiken. Vårdplanering har inte fungerat, att man inte blivit kallad, att det inte gått ut meddelande, bland annat på grund av trycket på slutenvården i sommar.

Transporterna av patienter har inte fungerat som de ska och det mobila team som man skulle starta har inte kommit igång på grund av att rekrytering fortfarande håller på.

Katrineholms kommun anser inte att Nyköpingskliniken tar Katrineholms kommun på allvar, men det håller nte verksamhetschefen Jonas Borgman med om.

– Jag tycker visst att vi tar dem på allvar. Vi planerar utbildning i detta med vårdplanering nu. Det är inte bara stress utan också okunskap som ligger bakom.

Utbildning för personalen och diskussioner kring hur man ska följa rutiner är en lösning, men ytterligare en lösning finns.

– Vi ska också ha videokonferenser så att man slipper åka med bil. Det kan underlätta.

Anna Stensson
anna.stensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".