Sörmland

Familjevåldsenheter startar i länet

Polisen i Sörmland har inrättat två familjevåldsenheter för att blir bättre på att hantera och arbeta förebyggande med våld i nära relationer. På Rikspolisstyrelsens initiativ startar en särskild familjevåldsrotel.

– Det finns ett behov av att ta hand om de här brottsoffren. Vi har ett politiskt krav på att bli bättre på att utreda detta, säger en av cheferna, Martin Permén

Familjevåldseneheten, med verksamheten i södra och norra Sörmland, ska utreda och öka kunskapen om brott i närarelationer. Polisen ska arbeta mer systematiskt och fokuserat på brott. Det kan till exempel handla om att dokumentera skador eller videofilma förhör med brottsoffer snabbare.

Martin Permén ska arbetet påbörjas den 1 december och vara i full gång vid årsskiftet. En av de viktigste delarna handlar om hur man inom polisen ska bli bättre på att bemöta brottsoffer.

– Om det kommer ut att vi jobbar med de här frågorna aktivt inom polisen kommer de som misshandlas att få större förtroende för vårt arbete, menar Martin Permén.

Katarina Andersson jobbar på Kvinnojouren Moa i Eskilstuna. Här har man väntat länge på att polisen ska komma igång med nya arbetssätt. Idag känner många brottsoffer ett bristande förtroende för polisen och avstår från att göra en anmälan.

- Vi ser ett stort behov att kvinnorna känner en trygghet idag. Det är många som idag inte gör det.

Hanna Larsson
hanna.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista