Kulturpolitiker tillbakavisar kritik

Nu tillbakavisar kulturpolitiker i Eskilstuna kritiken om ointresse för teaterverksamhet. Som vi berättat tidigare har fyra teatergrupper försvunnit i Eskilstuna den senaste tvåårsperioden. Enligt Teresia Holmstedt Jensen från nu nedlagda Theorikateatern, så beror det på ointresse från kulturpolitikerna.
Ett annat skäl kan vara att kultur och fritidsnämnden i Eskilstuna nu också har överlåtit en stor del av inköpen av teaterföreställningar till Sörmlands musik och teater, som till största delen finansieras av landstinget. Men ordföranden i Kultur och fritidsnämnden, socialdemokraten Christina Eriksson tillbakaviar kritiken. - Det kanske är så att en del vill hålla på ett tag och sen övergå till att syssla med något annat, säger hon. Eskilstuna kommun överlåter en stor del av inköpen av teaterföreställningar till Sörmlands musik och teater. Med den teatermodell som Sörmlands musik och teater bedriver sedan fyra år tillbaka, så får också de fria grupperna söka ekonomiskt stöd via Sörmlands musik och teater. Och det har blivit svårare, följden är att flera grupper anser att det blivit svårare att arbeta med teater i Sörmland. Fyra av grupperna har lagt ner verksamheten. En stor del av kommunernas pengar binds upp i och med att man bidrar med 30 kronor per barn till Sörmlands musik och teater - för att alla barn och ungdomar mellan fem och femton år, ska få två kulturupplevelser om året. Risken är då att man därmed överlåter alla beslut om vilka föreställningar som köps in på Sörmlands musik och teater. Men kristina Eriksson försvarar ändå den här teatermodellen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".