OXELÖSUND

Kommunen tvingas till neddragningar

Sörmlands kommuner brottas med en allt sämre ekonomi i spåren av lågkonjunkturen som ger mindre skatteintäkter än planerat. En av de hårdast drabbade kommunerna i länet är Oxelösund som haft små marginaler i sin budget och som nu tvingas göra kraftiga besparingar.

Till exempel ska de två nattdagisen i Oxelösund slås ihop och förskolelärarna på dagisen ska bli färre. Pappan Fredrik Berg har sina döttrar på ett av de här dagisen och han säger att det aldrig är bra när man drar ner på personalen.

– Man kan inte bara hålla på att dra ner och dra ner. Det är alltid skola, gamla och barn som blir drabbade av neddragningarna, säger Fredrik Berg.

Besparingen på nattdagisen är bara början. Ännu fler neddragningar kommer göras i Oxelösund under kommande år. Kommunen har fått ett underskott i budgeten och det hänger ihop med lågkonjunkturen.

Lågkonjunktur betyder ökad arbetslöshet och mindre skatteintäkter för kommunerna. Det har mindre roll att SSAB i Oxelösund går bra - när folk varslas på Volvo nere i Göteborg, så får det effekter här uppe eftersom landets kommuner delar på en och samma skattepåse.

Men kommunerna är olika väl rustade att möta lågkonjunkturen. Här i Sörmland har Nyköping, Strängnäs, Katrineholm och Eskilstuna alla planerat in ett rejält överskott i budgeten för nästa år. Det innebär att de har en buffert och kan hantera vikande skatteintäkter. Nu kommer visserligen en stor del av deras överskott ryka men inte så mycket att det blir minus i budgeten.

Värre är det i Flen. Flen har fått ökade kostnader för försörjningsstöd nu när fler blivit arbetslösa, och balanserar på nollstrecket.

Oxelösund klarar inte balansgången alls, utan ligger flera miljoner back i budgeten för 2009. Orsaken till att de minskade skatteinkomsterna slår hårdare mot Oxelösund är att Oxelösund sen tidigare haft små marginaler i sin budget. Det säger Göran Bernhardsson som är ekonomistrateg i Oxelösund.

Petra Levinson
petra.levinson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista