Sörmland

Tågförseningar minskar resandet

Det minskade tågresandet på Svealandsbanan i början av 2000-talet beror främst på de stora tågförseningarna. Andra orsaker till att resenärerna övergav tågen är att loktåg med lite sämre komfort och längre restider ersatte snabbtågen och ett sjunkande bensinpris. Det visar en forskningsrapport från Kungliga tekniska högskolan, KTH.

Orsaken till de stora tågförseningarna är att Svealandsbanans utformning passar bra när tågen är punktliga vid avgång och snabba så att de klarar hela sträckan mellan Eskilstuna och Stockholm på 60 minuter. Det skrievr forskarna i ett pressmeddelande. 

Bansystemet på Svealandsbanan skapar problem eftersom banan från början var snålt dimensionerad med för långt mellan mötesstationerna och för kort dubbelspår vid Läggesta. Ett redan försenat tåg stör då andra tåg och blir dessutom mer försenat.

När SJ 2005 satte in nya tåg i trafik, dubbeldäckarna, hade de barnsjukdomar vilket gjorde att förseningarna ökade. Nu är tågen ombyggda och fungerar så bra som de borde ha gjort i trafiken redan från början.

Banverket bygger nu nya mötesstationer och förlänger dubbelspåret mellan Nykvarn och Läggesta i paketet Kraftsamling Mälardalen. Det minskar störningarna och ger punktligare tågtrafik på Svealandsbanan. För att kunna köra flera tåg behövs dessutom ett mötesspår i Strängnäs.

På lång sikt kan Svealandsbanan utvecklas med kortare restider och tätare tågtrafik. Banan skulle också kunna bli en del i en ny höghastighetsförbindelse mellan Stockholm och Oslo via Eskilstuna, Örebro och Karlstad. Då skulle Svealandsbanan göra skäl för sitt namn - den var från början tänkt att fortsätta mot Värmland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista