oxelösund

Mot tuffare tider

Fler neddragningar är att vänta i Oxelösund, som nu brottas med ett budgetunderskott i spåren av finanskrisen. Som SR Sörmland tidigare rapporterat ska ett dagis läggas ner. Dessutom ska ett trettiotal kommunanställda sägas upp under våren.

Men de här neddragningarna kommer inte räcka. Det säger Göran Wide, kommunchef i Oxelösund. Lågkonjunkturen gör att kommunerna får mindre skatteintäkter än planerat, men Oxelösund drabbas hårdare än andra kommuner i Sörmland, eftersom Oxelösund sen innan haft en ansträngd ekonomi.

Redan innan finanskrisen var ett faktum fattade politikerna i Oxelösund beslut om ett antal besparingar som ska göras under nästa år. Men nu står det klart att dom här neddragningarna inte kommer räcka.

Till exempel kommer kommunen att dra ner på missbruksvården under nästa år, det säger kommunchefen Göran Wide.
– Vi har högre kostnader än våra grannkommuner i det här avseendet, säger Wide och menar att det kommer att blir svårare att få hjälp för de som behöver missbruksvård redan nästa år.

2009 kommer att bli ett tufft år men redan nu måste kommunen börja spara för att klara årets budget. Politikerna lade en budget för 2008 som skulle ge ett överskott på en kvarts miljon. Det är småpotatis i såna här sammanhang.

Med minskade skatteintäkter har det överskottet försvunnit raskt, och i nuläget står det klart att budgetresultatet kommer att ligga på flera miljoner minus vid årets slut och nu krävs kraftiga besparingar.

Det här hade inte behövt hända om politikerna planerat för ett större överskott, som man gjort i många andra sörmländska kommuner. Socialdemokraten Benita Vikström, kommunstyrelsens ordförande i Oxelösund, är en av dom som beslutat om budgeten.
– Det är ett svårt dilemma för om vi ska lägga en budget med ett överskott så måste man skära någonstans och det har vi inte velat gjort därför är vi sämre rustade nu när vi går in i en lågkonjunktur, säger Wikström.

Petra Levinson
petra.levinson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista