eskilstuna

Aktivister förstörde vapendelar

De två aktivister som bröt sig in i en verkstad på Saab Bofors Dynamics område i Eskilstuna natten till torsdagen gjorde det för att de vill stoppa vapenexporten. Det säger nätverket Ofogs talesperson, som förklarar varför två av deras medlemmar gick in och förstörde, enligt dem själva, 20 granatgevär i Bofors i Eskilstuna.
– Målet är att stoppa vapenexporten och rädda liv.

Sammanlagt anhölls under torsdagen fyra personer sedan de brutit sig in hos vapentillverkare i Karlskoga och Eskilstuna

Larmen vid BAE Systems Bofors i Karlskoga och Saab Bofors Dynamics i Eskilstuna gick samtidigt vid tretiden på natten.

I Eskilstuna tog de sig in i en verkstad.

- De förstörde vapendelar men till vilket värde och i vilken omfattning vet vi ännu inte, säger Lasse Jansson, informatör på Saab AB.

I Karlskoga bröt de sig in i en förrådsbyggnad där reservdelar till artilleripjäser finns.

– De klistrade upp affischer, säger Leif Gren, på BAE Systems till TT. En inventering får visa om det skett någon skadegörelse.

Personerna är anhållna misstänkta för olaga intrång, grov skadegörelse och brott mot lag om skydd för samhällsviktiga anläggningar och förhörs under torsdagen.

Maja Backlund från Björkvik utanför Katrineholm är, liksom de som utfört sabotaget, medlem i nätverket ”Ofog - för en kärnvapenfri och demilitariserad värld.”

Svante Melin på Sörmlandspolisen säger att polisen fick ett inbrottslarm vid tretiden natten till torsdagen och när de kom till Bofors fanns kvinnan och mannen kvar i lokalerna. Enligt Maja Backlund ringde sabotörerna själva till polisen och angav sig.

Det var en 26-årig kvinna och en 35-årig man som bröt sig in i lokalerna och saboterade ett antal vapendelar. Enligt dem själva förstördes ett 20-tal granatgevär av den sort som USA:s armé använder i Irak, men polisen har inte bekräftat dom uppgifterna.

Ungefär samtidigt som inbrottet i Eskilstuna bröt sig två personer från samma nätverk också in hos Bofors i Karlskoga.

Sveriges vapenexport till USA är något som Ofog vänder sig emot, eftersom den här exporten enligt nätverket strider mot de svenska riktlinjerna.

Petra Levinson
petra.levinson@sr.se

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista