Katrineholm

Åtstramningar väntar SKF

Kullagertillverkaren SKF med verksamhet i Katrineholm redovisar en vinst före skatt på drygt 1,8 miljarder kronor det tredje kvartalet, jämfört med vinsten på lite drygt 1,6 miljarder samma period i fjol.

SKF räknar med att efterfrågan blir något lägre i både Europa och Nordamerika. I Latinamerika väntas högre och i Asien påtagligt högre efterfrågan.

Sett till bolagets olika divisioner väntas påtagligt lägre efterfrågan för fordonsverksamheten men för industri- och serviceverksamheterna väntas efterfrågan bli högre respektive något högre.

SKF kommer under fjärde kvartalet att dra ner tillverkningsnivån, dels på grund av den lägre efterfrågan och dels för att minska varulagret.

Under fjärde kvartalet väntas dessutom råvarupriserna vara påtagligt högre än under samma period i fjol, men bolaget räknar med att kunna kompensera för detta.

För att möta den lägre efterfrågan kommer SKF att intensifiera sitt besparingsarbete. Bolaget räknar med att bokföra omstruktureringskostnader på ”några hundra miljoner kronor” under fjärde kvartalet, sade vd Tom Johnstone under morgonens telefonkonferens. Detaljer om besparingarna kommer att avslöjas i takt med att de beslutas.

– Vi är fokuserade på att försvara vår lönsamhet och vårt kassaflöde, sade Johnstone.

Samtidigt innebär kronans kraftiga försvagning en lindring och SKF, som länge plågats av negativa valutakurseffekter, förutspår en positiv effekt på cirka 100 miljoner kronor fjärde kvartalet.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista