Sörmland

Reumatiker kritiska till nedskärningar

Fler kritiska röster höjs mot landstingets förslag att skära ner på klimatvården i Sörmland. Som Sveriges Radio Sörmland rapporterat tidigare är klimatvård, alltså behandling i varmare länder för bland annat reumatiker, ett av de områden som landstingsmajoriteten vill spara in pengar på. Men att spara in pengar på rehabiliteringen kommer bara leda till ökade kostnader inom vården, anser Karin Andersson på reumatikerförbundet i Sörmland.

– Om jag inte rehabiliteras då hamnar jag ju i vården och blir mer vårdkrävande.

Karin Andersson på reumatikerförbundet i Sörmland förstår inte hur politikerna i landstingsmajoriteten tänker när dom vill spara pengar genom att skära ner på klimatvården, som hon menar är en relativt billig form av rehabilitering.

Klimatvård får reumatiker, personer med psoriasis och människor som har neurologiska sjukdomar som MS, får åka till varmare länder för att få behandling.

Värmen gör stor skillnad för reumatiker, som blir rörligare, och solen och det salta vattnet läker psoriasisutslag.

Varje år får landstinget in omkring 200 ansökningar från personer som vill åka utomlands på behandling, men bara åttio av dom här 200 får åka.

I framtiden ska det bli ännu färre än så, eftersom politikerna som sitter i landstingsmajoriteten ska spara in pengar på just den här formen av behandling.

Karin Andersson på reumatikerförbundet i Sörmland tycker att det är väldigt tråkigt. Hon har själv varit iväg på klimatresor och det har betytt mycket:.

– Det ha varit kanonbra. Det är et bästa som hänt mig. Nu går jag bra. Jag har kunnat återgå till arbetet efter en lång sjukskrivningsperiod och kunnat behålla mitt arbete.

Petra Levinson
petra.levinson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista