Strejkhot på tidningarna

Det kan bli strejk bland tidningsjournalisterna i Sverige. Orsaken är en tvist mellan journalistförbundet och Tidningsutgivarna om upphovsrätten.
- Upphovsrätten är en viktig princip och är viktigare än lönen och är viktig att slå vakt om, säger Lennart Strand, journalistfacket på Eskilstuna-Kuriren. Journalisterna befarar att tidningsarbetsgivarna ska få friheten att använda redaktionellt material, såsom nyhetstexter, och sälja dem till att publiceras på till exempel internet, eller publiceras i andra tidningar eller användas i reklamsammanhang. Modellen att tidningen äger texten tillämpas i andra läner, men i Sverige är det journalisten som har sista ordet vad gäller en text denne har skrivit. Kurirens chefredakttör PeO Wärring säger att det är viktigt att få använda redaktionellt material fler gånger bland annat för att öka tidningens intäkter. - Det är en överlevnadsfråga för de små och svaga tidningarna. Om tidningarna inte får konkurrera med annonsblad, direkt- radio eller tv-reklam får det förödande konsekvenser.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista