Katrineholm

Samarbete mot klotter

Ett allt större problem med klotter i Katrineholms kommun ska nu få ett slut. Det är målet med ett nytt projekt där polis, fastighetsägare, bostadsrättsföreningar tillsammans med kommunen kommer att ta krafttag mot klottret i stan.

I Katrineholm har antalet anmälningar av klotter ökat kraftigt de senaste åren. För att komma fram till hur man ska göra i Katrineholm så har man sneglat på metoder som man använder i Eskilstuna och Örebro.

Susanne Staf är fastighetsägare och är en av flera som har skrivit på avtalet om att samarbeta, eftersom hon har mycket klotter på sina fastigheter.

– Det är mest centrumfastigheterna som har blivit nerklottrade. Det ser tråkigt ut och då är det ju bra att få bort det ganska snabbt.

Hur känns det som fastighetsägare att upptäcka klotter?

– Det är väldigt tråkigt och man blir ju ledsen och arg. Man är ju rädd om sina fastigheter och vill att hyresgästerna ska ha trevliga omgivningar.

Avtalet innebär att alla som har skrivit på ska samverka mot klotter. När klotter upptäcks ska man polisanmäla, fotografera klottret och sanera klottret inom 48 timmar. Sen ska man anmäla till försäkringsbolag, spara alla saneringsfakturor för att förhoppningsvis kunna få tillbaka det i ett skadestånd från den person som har klottrat.

För att även jobba förebyggande ska man under våren gå ut i sjundeklasser och informera. Det kommer Annica Carlsson klottersamordnare i kommunen att hålla i.

– Även om du är under 15 år så är du skadeståndsskyldig och det tror vi inte att varken barn eller föräldrar vet om.

Anna Stensson
anna.stensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista