sörmland

Ny utrustning till cancervården

Ny och avancerad utrustning på onkologiska kliniken på Mälarsjukhuset i Eskilstuna ska förbättra för cancerpatienterna. På fredagen invigdes den nya utrustningen som kallas CT-stimulator som ska förbättra strålbehandlingen för patienterna.

Enligt verksamhetschefen Pehr Lind så minskas förberedelsetiden i arbetet vid kliniken och fler patienter kan behandlas.

Pehr Lind som är docent och verksamhetschef på onkologkliniken i Sörmland berättar mer om simulatorn.
– Det innebär för oss att vi är ett centrum av internationell klass och det blir betydligt snabbare planeringstider, säger Lind.

Den nya simulatorn kartlägger tumörområdet med hjälp av datortomografi, såkallat CT. Detta är en snabb undersökning och gör så att patienten kan gå hem medan resterande arbete kan ske med datorteknik utan patientens närvaro.

När sedan de aktuella strålfälten är uträknade och färdigställda överförs de från datorn till patienten i samband med att den första strålbehandlingen sker.

CT simulatorn och ombyggnaden av lokalerna har kostat sammanlagt 10 miljoner kronor och för Vårdenhetschefen för strålbehandling Kajsa Andersson betyder den nya arbetsmiljön mycket.

– Vi får ett helt annat och smidigare arbetssätt och dessutom har vi fått in dagsljus i våra nya lokaler, säger Andersson.

Janne Innanfors
janne.innanfors@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista