Nya regler svårt för cancersjuka

Försäkringskassans nya regler om sjukersättningarna slår hårt mot dom cancerpatienter som har en långvarig sjukdom. Samtidigt höjs röster om att många känner sig kränkta vid kontakten med försäkringskassan, som allt oftare ifrågasätter skälen för sjukskrivningen. 

Det var i juli i år som sjukförsäkringsreglerna skärptes i Sverige. Enligt dom nya lagarna ska försäkringskassan vara restriktiv när det gäller sjukförsäkringarna och det ska vara bevisat att du lider av en mkt allvarlig sjukdom för att få den högre ersättningsnivån på 80 procent. Bland annat skickas ett brev ut där personen måste intyga att man lider av en livshotande sjukdom.

Elisabeth Ross har en kronisk cancersjukdom och har varit sjuk i flera år. Hon är engagerad i bröstcancerföreningen Aurora Sörmland och har stor förståelse för att så många som möjligt ska ut i arbetslivet efter rehabilitering. Men alla sjukdomar kan inte rehabiliteras, menar hon.

– Jag skulle kunna ställa mig upp skrika rakt ut att jag vill inte ha det här, jag vill ut i arbetslivet och jobba, men vad hjälper det, vad ska jag göra, säger Elisabeth Ross.  

Hon har haft en långvarig kontakt med försäkringskassan i Eskilstuna och har flera gånger känt att hon blivit ifrågasatt i sin sjukdom.

– De har ju inte mina känslor det är ju jag som lever med min kropp, varje dag. Och det där att inte bli trodd det är nog det värsta, säger Elisabeth Ross.

Lars Karlsson är områdeschef för Försäkringskassan i Eskilstuna. Han menar att det aldrig är Försäkringskassans avsikt att någon ska uppleva det som att man inte blir trodd när man är allvarligt sjuk.

- Det här är det svåraste uppdraget vi fått av riksdag och regering, när vi med den nya lagen ska utreda rätten till ersättning, samtidigt som vi ska ge ett bra bemötande, säger Lars Karlsson.

Micael Sternklint
micael.sternklint@sr.se


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista