Eskilstuna

Privatläkare får socialstyrelsekritik

En privatpraktiserande läkare i Eskilstuna kritiseras av Socialstyrelsen för att ha skrivit ut narkotiska preparat till en tablettmissbrukare. Läkaren anmäldes av en kvinna som hävdar att läkaren skrivit ut narkotikaklassade läkemedel i stor mängd till hennes missbrukande son, något som bekräftats av Socialstyrelsens utredning.

Enligt kvinnan ska sonen vid ett par tillfällen ha blivit medvetslös efter att ha missbrukat tabletter som läkaren skrivit ut, och vid ett dokumenterat tillfälle har han då fått akut vård på Mälarsjukhuset för avgiftning.

Kvinnan har en gång tidigare, sommaren 2004 anmält läkaren för att ha överförskrivit narkotikaklassade läkemedel åt sonen, men läkaren klarade sig då från kritik.

Men enligt socialstyrelsen har läkaren som i början av 1990-talet fick en erinran av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN nu brustit i sin yrkesutövning. Kritiken gäller också hans journalföring.

Socialstyrelsen säger i beslutet att läkarens framtida förskrivning kommer att följas upp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista