Kommunals strejk är över

Kommunals strejk är slut. Fackförbundet kommunal kom på onsdagen överens med arbetsgivarna om ett nytt två-årigt avtal. Avtalet innebär bland annat att Vårdpersonal inom hälso och sjukvår, äldre och handikappomsorg får en löneökning på 5 procent i år, övriga grupper får 2,6 procent i år.
- Det känns bra, säger Lena Andersson, vice ordförande i Kommunal Sörmland. Under 2003 kommer vårdpersonal inom hälso- och sjukvård, äldre- och handikappomsorg få en löneökning på 5 procent medan övriga grupper får lägst 2,6 procent. 2004 prioriteras barnskötare och dagbarnvårdare, respektive skötare inom landsting. Lägstalöner höjs Löneutrymmet för dessa grupper blir 5 procent och lägst 2 procent för övriga grupper. Lägstalönen höjs till 13 000 kronor i månaden från och med oktober i år. - Det var inte det krav vi hade, men förhandlingar är förhandlingar och man får släppa på något och får igen på något annat. Vi krävde 14.000 kronor, det är ett steg på vägen, säger Lena Andersson, vice ordförande i Kommunal Sörmland. Prioriterade grupper De prioriterade grupperna inom kommunerna, som i år får löneökningar på 5 procent, är undersköterska, vårdbiträde, sjukvårds- och laboratoriebiträde, hemvårdare, vårdare, skötare, arbetsterapibiträde, fotvårdsspecialist, behandlingsassistent/hemterapeut och personlig assistent. Inom landstingen är underskötersköterskorna prioriterade. Nästa år blir det barnskötare och dagbarnvårdare inom kommunerna som får högre löneökningar än andra grupper, samt skötare och överskötare i psykiatrin inom landstingen. Prioriteringarna under de båda åren omfattar totalt 80 procent av Kommunals kommunanställda kvinnor. För landstingen är motsvarande siffra 73 procent. Gäller från april Det nya avtalet gäller från 1 april. Men eftersom det varit konflikt kan de nya lönerna inte gälla retroaktivt utan de börjar gälla först den 1 juli. Som en kompensation för detta får därför alla anställda ett engångsbelopp på 1 000 kronor. - Det här är beräknat ungefär från mitten av maj. Med det förhandlingsordningsavtal vi har har man inte rätt till någon retroaktivitet om man utlöser en varslad konflikt, säger Åke Hillman, ordförande i Kommunförbundets förhandlingsdelegation. - Engångsbeloppet är avpassat med hänsyn till att det varit konflikt. (SR Sörmland/TT)>
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".