"Sjöräddningen försämras"

Regeringen avslog på onsdagen en begäran från landshövdingarna i Sörmland, Östergötland och Gotland om att sjöräddningssällskapet ska få fortsätta låna försvarets stridsbåt gratis.
- Det kom väldigt plötsligt och mycket oväntat. Vi fick ju läsa i lokaltidningen häromdagen att detta var klart att man inte skulle ta ut några kostnader. Det är ett märkligt beslut, säger Kjell Björkén är räddningstjänstansvarig på Länsstyrelsen.
Regeringsbeslutet innebär med största sannolikhet att sjöräddningen i Trosa inte kommer att ha råd att ha kvar den båt som precis tagits i drift men som försvarsdepartementet vill ha 250 000 kronor om året i hyra för. - Det kom väldigt plötsligt och mycket oväntat. Vi fick ju läsa i lokaltidningen häromdagen att detta var klart att man inte skulle ta ut några kostnader. Det är ett märkligt beslut, säger Kjell Björkén är räddningstjänstansvarig på Länsstyrelsen. Vad får det för konsekvenser? - Tappar man den här möljligheten innebär det att snabbheten med omhändertaganden i skärgården minskar. Vad kan Länsstyrelsen göra nu? - Först måste vi avvakta på vilka grunder det här beslutet är fattat. Sedan får vi ta en överläggning med Landshövdingen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".