SÖRMLAND

Hot är vardag för många statligt anställda

Stress, sömnproblem och hot om våld är vardag för många statligt anställda i Sörmland. Det är även lågt i tak på statliga arbetsplatser och en tredjedel av de statsanställda i länet har drabbats av repressalier då de kritiserat arbetsledningen. Detta visar en SCB-undersökning av arbetsmiljön i staten som Fackförbundet ST har beställt.

Undersökningen visar också att nästan en fjärdedel av de statligt anställda i Sörmland är upprörda för att de på grund av resursbrist inte kan klara det uppdrag myndigheten har fått av riksdag och regering.

– Regeringen måste ge statliga verksamheter förutsättningar att klara sina uppdrag, annars är rättssäkerhet och demokrati i fara. Det krävs bättre ledarskap och större inflytande från de anställda i utformningen av stödfunktionerna. Det krävs även mer pengar, de satsningar regeringen utlovar i budgeten är välkomna men de räcker inte, säger Annette Carnhede, ordförande i Fackförbundet ST.

Att det är lågt i tak på statliga arbetsplatser i Södermanland visar sig bland annatenligt facket genom att 31,5 procent av dem som vågat framföra kritik mot brister i arbetsledningen har drabbats av repressalier de senaste tre åren. Repressalierna har skett bland annat i form av uppsägning, lägre lön eller att de blivit förbigångna vid tillsättning av tjänster.

26,5 procent av de statsanställda i Södermanland, att jämföra med 14 procent för statsanställda i hela Sverige, har varit utsatta för våld eller hot om våld de senaste 12 månaderna.

– Arbetsmiljön på statliga arbetsplatser bör certifieras i syfte att identifiera och åtgärda arbetsmiljörisker. För våra medlemmar är även miljö- och klimatförändringarna centrala och vi föreslår därför att regeringen skjuter till pengar så att statligt anställda kan kompensera utsläpp vid tjänsteresor liksom har gjorts för riksdagsförvaltningen, säger Annette Carnhede.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista