NYKÖPING

14-åring hoppas kunna hjälpa u-länder

14-åriga Joel Lundborg från Nyköping har skapat ett nytt operativsystem till datorer. Han har tillsammans med en kompis i USA skapat ett operativsystem som kan användas på gamla datorer och som är gratis.

– I framtiden vill jag självklart jobba med datorer. Det är det jag är bra på, säger Joel Lundborg.

Joel Lundborg är säker på sin sak. Han tycker det är roligt och är bra på datorer. Men för ett halvår sen visste inte Joel det han vet idag - nämligen hur man skapar ett operativsystem till datorer. Men han träffade en kompis på nätet och båda kom fram till att de ville skapa någonting tillsammans.

Joel visste först inget om hur man skapar ett operativsystem. Det har han läst sig till i böcker och provat sig fram till. Till slut blev det ett operativsystem som är baserat på en redan befintlig grund som heter Linux.

Det operativsystem Joel skapat går att använda på gamla datorer och det finns det många fördelar med. Joels mamma har nämligen kommit på att man kan få användning av det i U-länder. Operativsystemet kan användas i gamla datorer som ingen använder i i-länderna och sedan kan datorerna skickas till ett u-land förklarar Joel Lundborg.

Anna Stensson
anna.stensson@r.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista