Anders Stridh, Å! Fiske i Eskilstuna
ESKILSTUNA

Fiskeförening anklagar lärare för brand

Polisen gjorde fel som lade ner förundersökningen kring den stora skogsbranden som härjade utanför Eskilstuna i somras. Det menar fiskeföreningen Å! Fiske i Eskilstuna som nu ber överåklagaren i Stockholm att titta på ärendet.

Fiskeföreningen har förlorat mycket pengar i och med branden som tagit död på mycket av fisken i sjön Trehörningen. Anders Stridh på fiskeföreningen är säker på vilka som är skyldiga - nämligen personal på en gymnasieskola i Eskilstuna.

– De medger att de eldat. Det är naturligtvis utan uppsåt men slarvet har orsakat skogsbranden, säger Anders Stridh.

Samma dag som elden startade var personal från en av Eskilstunas gymnasieskolor där och använde eldstaden. De lämnade platsen vid 13-tiden och Räddningstjänsten fick larm om branden sju timmar senare vid 20-tiden på kvällen.

Enligt Räddningstjänsten i Eskilstuna är det ganska klart att branden startade i botten på eldstaden och spred sig vidare ut genom marken.

Gymnasielärarna säger i polisförhör att de släckte elden med så mycket vatten att kolen flöt i vattnet, men Peter Ehrenstråle på Räddningstjänsten i Eskilstuna säger att det inte alltid räcker. Vid den här tidpunkten var det torrt och blåsigt och det rådde eldningsförbud. När det är eldningsförbud får man elda i särskilda eldstäder, men Peter Ehrenstråle säger att den här eldstaden var långt ifrån säker att använda, eftersom det inte fanns tillräckligt med grus i botten på den. Han tycker att fiskeföreningen har ett ansvar här.

Men Anders Stridh på fiskeföreningen Å! Fiske säger att fiskeföreningen har en regel som säger att gäster inte får använda eldstaden när det råder eldningsförbud. Vilket gymnasielärarna ändå gjorde.

En av lärarna säger till Radio Sörmland att de inte fick någon information om att eldstaden inte fick användas. Men Anders Stridh säger att det stod klart och tydligt i reglerna som låg i vindskyddet.

Polisen har lagt ner förundersökningen eftersom de menar att det inte går att utesluta att någon annan kan ha varit där senare under samma dag och eldat. Fiskeföreningen har nu bett överåklagaren i Stockholm att titta på ärendet.

Fiskeföreningen har förlorat mycket pengar - de räknar med drygt 172 000 kronor i förlorade intäkter bara för 2008. Det handlar om fiskdöd, uteblivna bokningar och återställningsarbete. Fiskeföreningen riskerar nu att få lägga ner, säger Anders Stridh på Å! Fiske. Dessutom har skog för 5 miljoner förstörts enligt Anders Stridh. Det är mycket pengar som står på spel om de skyldiga går att få tag i.

- Vi har sakskäl som man överhuvudtaget inte har bedömt. Hela ärendet luktar fisk, säger Anders Stridh.

Varken den ansvariga kriminalinspektören eller rektorn på den aktuella skolan vill kommentera det hela.

Petra Levinson
petra.levinson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista