sörmland

Berest fisk i frysdiskarna

Fisk som odlas i Norge, eller fiskas i Barents hav i Nordostatlanten skickas ofta till Kina och Thailand för att paketeras, innan den sen hamnar i svenska butikers frysdiskar, det visar Sveriges Radios undersökning där vi tittat i frysdiskar i 155 butiker i hela landet.

I Sörmland hade 10 av de 11 butiker vi kontrollerat sån fisk. Men eftersom texten på fiskförpackningarna är minimal så är det få konsumenter som vet hur långt fisken transporteras.

– Fiskar man den i Norge kan de väl packa den där också, nä den får ligga kvar i disken, säger en av kunderna på Coop Forum i Nyköping.

Mycket av den lax och regnbågslax som är odlad i vårt västra grannland Norge, skickas sen till andra sidan jordklotet till Thailand där den fileas och paketeras och sen skickas den tillbaka samma väg, en resa på totalt över 1600 mil fågelvägen.

En stor del av den torsk som fångas i Barents hav skickas på samma sätt till Kina, innan den hamna i svenska butiksdiskar. Sveriges Radio har varit ute i 155 butiker runt om i landet och i 110 butiker i alla butikskedjor hittade vi lax eller regnbåge som paketerats i Thailand. Och de flesta handlare vi talat med är lika okunniga om detta som konsumenterna.

Mathias Karlsson, butikschef på Willys i Katrineholm ser först inte den text på förpackningen där det står att fisken är packad i Thailand.
– Det känns ju inte bra, säger han när han ser texten. 

Findus är en av de levernatörer som skickar sin fisk med båt till andra sidan jordklotet.
– Mentalt förstår jag att det är svårt att ta in, men eftersom transporten sker i stora containerfartyg så blir det miljöneutralt, säger Inger Larsson som är fiskeansvarig på Findus Sverige.

Men Svante Axelsson generalsekreterare i Svenska naturskyddsföreningen är starkt kritisk till de långväga transporterna.
– Det är ju chockartat att höra att man håller på att transporterar runt maten på det här sättet samtidigt som vi har en klimatdebatt som innebär att vi måste minska på utsläppen av koldioxid, menar Axelsson.

Per Thyrén
per.thyrén@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista