ESKILSTUNA

Metall kräver att Assa flyttar fabrik

Metalls klubbordförande på låsföretaget Assa i Eskilstuna Leif Bergkvist kräver att Assa flyttar sin fabrik från ockuperad mark på Västbanken i Israel.

Det är i en rapport som bland andra biståndsorganisationen Diakonia kritiserar Assa för att företaget har en fabrik på palestinsk mark som ockuperas av Israel. Leif Bergqvist är både besviken och undrande inför vad han nyss fått veta om företaget.

– Ja, jag vart ju naturligtvis förvånad. Att fabriken låg så till på Västbanken hade jag ingen aning om, säger Leif Bergqvist.

Assa Abloy tog över företaget Mul T Lock på Västbanken år 2000. Men fabriken har funnits på platsen sen 1984. Kritiken kommer i en rapport som gjorts av Diakonia, svenska kyrkan och Swedewatch. Staten Israel stödjer företag på Västbanken genom exempelvis skattelättnader och investeringsbidrag. Assa Abloys informationschef Anne Holmberg bekräftar i dag för Sveriges Radio Ekot att företaget har tagit del av sådana investeringsbidrag.

Leif Bergqvist från Metall menar att Assa måste flytta på fabriken, nåt som informationschefen Ann Holmberg i dag också uppger att man sannolikt kommer att göra.

– Det är enda alternativet enligt min uppfattning. Man kan inte vara kvar där. Vårt ryckte är redan nedfläckat genom det som skett, säger Leif Bergqvist.

Dessutom borde facket undersöka om det finns andra brister i Assas produktionsförhållanden ute i världen, menar Leif Bergqvist.

– Jag ska verka för att vi ska få den hjälp vi kan för att slippa se sådant här fortsättningsvis, säger Leif Berqvist.

Anna-Klara Bankel
anna-klara.bankel@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista