ESKILSTUNA

Otillräckliga bevis i skogsbrandsutredning

Det går inte att bevisa vem som orsakade den stora skogsbranden i Eskilstuna i somras, enligt chefsåklagaren Ulf Stålhane. Som vi berättade under måndagen anser fiskeföreningen Å! Fiske att polisen gjorde fel när den valde att lägga ner förundersökningen.

Föreningen menar att en grupp gymnasielärare orsakade branden av misstag. Men Ulf Stålhane ser ingen anledning att gå vidare med fallet:

– Händelseförloppet sträcker sig över en så pass lång tid att där finns ett utrymme att branden uppstått under annan persons försorg, säger Ulf Stålhane.

Chefsåklagaren Ulf Stålhane är därmed inne på samma linje som polisen. Det går inte att bevisa att den gruppen gymnasielärare som grillade vid sjön Trehörningen i juni i somras också var de som orsakade branden som bröt ut senare samma dag. Branden startade av allt att döma i eldstaden. Men det går inte att utesluta att någon annan kan ha varit där efteråt och tänt eld, menar Stålhane.

Anders Stridh på fiskeföreningen Å! Fiske i Eskilstuna är övertygad om att det är gymnasielärarna som av misstag startat branden. Det var fiskeföreningens vindskydd och eldstad som gymnasielärarna använde och sjön hyrs också av fiskeföreningen som nu har förlorat mycket pengar i och med branden.

– Om inte annat borde lärarna kunna åtalas för allmänfarlig vårdslöshet, menar Anders Stridh på fiskeföreningen.

Det var nämligen torrt och blåsigt den här dagen och det rådde eldförbud. Enligt fiskeföreningens regler får gäster inte använda eldstaden när det råder eldförbud eftersom eldstaden inte är säker. Räddningstjänsten bekräftar också att gruslagret i eldstaden var så tunt att elden lätt kunde sprida sig neråt i marken. Har det väl börjar glöda nere i marken hjälper det inte alltid att slänga vatten på elden efteråt – elden kan fortsätta pyra ändå.

Fiskeföreningen har nu bett överåklagaren titta på ärendet.

Petra Levinson
petra.levinson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista