oxelösund

Fisk fick nytt ursprung i butik

När Sveriges Radio Sörmland besökte Ica Kvantum i Oxelösund, och ställde frågor om den färska torsk som fanns märkt Östersjön, så plockades den bort ur disken för att sedan märkas om som fisk från Nordostatlanten.

Torsk från Östersjön är hotad och de flesta livsmedelskedjor väljer att inte sälja den. Men Ica i Oxelösund hävdar att torsken var felmärkt, och la sen ute den igen efter omärkning.

– Det kan bli en felmärkt produkt om man slår in fel PLU-kod, säger Jonas Fernqvist är delägare i butiken och hänvisar till den mänskliga faktorn.

Att märka om färskvaror är känsligt, särskilt för butiker inom Ica-koncernen, som ju drabbades av stora prestigeförluster i samband med köttfärsskandalen, när flera Ica-butiker avslöjades att ha flyttade fram datummärkningen på köttfärs.

Att ertappas med en handfull paket färsk torsk från Östersjöns hotade bestånd, är inte heller något som Ica-handlare gärna utsätter sig för. Och är den då felmärkt så ställer det förstås till problem för handlaren, som tvingas avgöra om den ska dras tillbaka eller om den ska märkas om med risk för att någon kund upptäcker det och ifrågasätter trovärdigheten.

Det blir inte lättare när torsken istället sägs komma från Nordostatlanten, och då kan komma såväl från hårt utfiskade och hotade bestånd i Nordsjön som från Barentshav, där beståndet idag anses tåla fiske.

Ica-handlare Jonas Fernqvist kan inte ge sina kunder besked om var den kommer ifrån
– Nej, jag har inte fiskat den själv, säger Fernqvist.

Ommärkning av fisk i butik är inte något som Kerstin Lindvall, miljöchef Ica Sverige, är särskilt glad över.
– Det ska vara rätt märkning från början, menar Lindvall.

Per Thyrén
per.thyren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".