NYKÖPING

Is-storm över Sverige i katastrofövning

Just nu pågår en stor övning, där flera myndigheter får hantera ett stort katastrofscenario, i Sverige. Scenariot går ut på att en isstorm har drabbat landet, och en miljon människor är isolerade utan ström. Även Sveriges Radio Sörmland deltar i övningen och radiomediet är en viktigt ingrediens i landets krisberedskap. Det konstaterar Håkan Svensson, som jobbar med säkerhetsfrågor på Sveriges Radio centralt.

Det är svenska kraftnät som har tagit initiativet till övningen och SMHI har tagit fram ett ovanligt, men ur meteorologiskt perspektiv helt möjligt väderscenario. Sverige drabbas under fem dygn av en isstorm med underkylt regn som gör att det bildas en tio centimeter tjock isskorpa som knäcker elledningar, lamslår biltrafiken och isolerar äldreboenden och sjukhus.

Enligt Håkan Svensson, biträdande säkerhetschef på Sveriges Radio, så visar publikundersökningarna att dom flesta söker upp SR:s frekvenser när det uppstår ett katastrofscenario:

– Det har ju varit ett antal kriser i landet som exempelvis stormar och snöstormar, och då blir lokalradion så extremt viktig som informationskälla.

I övningen ingår bland annat elbolagen, räddningstjänsten, militären och regeringskansliet. Sveriges Radio Sörmland deltar i övningen genom att journalistiskt bevaka myndigheternas agerande och göra intervjuer som sänds i ett program på en speciell webbradiokanal.

Urban Hedqvist
urban.hedqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".