NYKÖPING

Protester mot dyra tomtpriser

Flera av de som bor i Bryngelstorp i Nyköping är upprörda över kommunens planer på att höja hyran på deras tomter med upp till femhundra procent. Under onsdagen träffade Bryngelstorpsborna kommunalrådet för att lämna över ett anbud till att köpa loss tomträtterna istället. Kommunen har erbjudit dem att köpa loss tomterna för 80 procent av marktaxeringsvärdet. Det tycker de som bor i området är för dyrt. De vill betala femtio procent.

Sari Heikkinen bor i Bryngelstorp och hon är missnöjd.

– Jag tycker det är höga priser för vi får betala betydligt mycket mer än vanliga medborgare, säger Sari Heikkinen.

Upprörda röster hördes från ett 40-tal fastighetsägare i området Bryngelstorp i Nyköping när de träffade det folkpartistiska kommunalrådet Göran Silverling på stadshustrappan i Nyköping under onsdagen.

De har alla en tomträtt i Nyköpings kommun vilket innebär att man äger sin bostad men tomten som bostaden står på hyr de av kommunen. Avtalen är på tio år och nu när det avtalet gick ut var det dags att upprätta nya priser, vilket blir en höjning på ungefär 500 procent. Istället har man fått erbjudande om att får köpa sin tomt. Det till ett pris som inte är rimligt tycker Sari Heikkinen som är en av de upprörda fastighetsägarna i Bryngelstorp.

Kommunen utgår från en räknemodell som är ganska ovanlig. Bara fem andra kommuner som har tomträtter har använts sig av den här metoden.

Det innebär att en tomt på cirka 600 kvadratmeter som värderas av Skatteverket till ungefär 440 000 kronor kommer istället att kosta den boende ungefär 840 000 kronor.

Anna Stensson
anna.stensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista