Fler anmälningar om sjukvården i Sörmland

Antalet anmälningar till patientnämnden i Sörmland ökade kraftigt inom vissa områden förra året. Det visar en färsk rapport från landstinget.
Rapporten visar antalet anmälningar till patientnämnden i Sörmland under 2002. Och störst var ökningen inom primärvården där antalet anmälningar ökade med cirka 40 procent, jämfört med året innan, från 150 till 212 anmälda ärenden. Då det gäller lasarettsjukvården så ökade anmälningar mest vid Nyköpings lasarett, där ökningen under 2002 var 35 procent. Det här samtidigt som antalet anmälningar minskade något vid Mälarsjukhuset i Eskilstuna och vid Kullbergska sjukhuset i Katrineholm. Ökningen av anmälningarna vid Nyköpings lasarett gäller främst medicinkliniken. Totalt ökade antalet anmälningar inom landstinget Sörmland med 13 procent under 2002. Anmälningarna omfattar flera områden, från tillgänglighet och bemötande, till patienter som känner sig diskriminerade. Förtvivlade patienter som inte kommer fram till sin vårdcentral för att boka tid, eller där det inte finns några lediga tider, är en vanlig typ av klagomål. Ett annat klagomål kommer från en handikappad kvinna som enligt anmälan skriker av smärta vid en undersökning och där läkaren högt frågar sin assistent om denne tror att patienten har ont. I anmälan skriver kvinnan att hon känt sig diskriminerad.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".