Den vita tigerhonan Sasha
ESKILSTUNA

Tigerhona ihjälbiten på Parken Zoo

Den vita tigerhonan Sasha på Parken Zoo i Eskilstuna har dött. Hon dödades under onsdagen av sin partner Brahma i Parken Zoo:s tigerhägn.

Tigrarna släpptes ihop för en månad sedan efter att hanen i våras skadade Sasha svårt under en lek som gick överstyr.

Tigrarna hade varit tillsammans igen i en månad och allt gick enligt djurparkens ansvariga bra. Men iunder onsdagen hände något inne i tigerhägnet och när djurvårdarna kom fram så var Sasha redan död. Parken är stängd för besökare och ingen såg händelsen.

Djurparkschefen Helena Olsson säger att det hela är väldigt tråkigt men att det inte är ovanligt att vilda tigerhannar dödar både honor och ungar.

Tigrarna var åtskilda under den tid det tog Sasha att återhämta sig efter olyckan den 30 april. Efter att de gått i burar bredvid varandra släpptes de ihop igen i mitten av september.

– Det viktigaste i djurparken är att tigrarna lever så naturligt som möjligt och det går inte att påverka dem att bete sig på ett visst sätt och inte på ett annat, berättar Helena Olsson.

– Därför hade det inte varit hållbart att hålla dem separerade i mindre hägn eller att försöka styra dem. För djurparken har det inte funnits något annat alternativ än att släppa ihop tigrarna igen, säger Helena Olsson. 

Den vita tigern är inte en egen art utan är en variant av den bengaliska tigern. De är helt utrotade i det vilda, så det är oklart om Brahma kommer att kunna få en ny partner i framtiden.

Klara Johansson
klara.johansson@sr.se
 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista