ESKILSTUNA

Volvoanställda chockade över varsel

Det senaste varslet på Volvo kommer som en chock för facket och dom anställda. För en och en halv vecka sedan meddelade Volvo Construction Equipment att 150 anställda får lämna företaget. Och i torsdags meddelade företaget att ytterligare 200 personer varslas i Eskilstuna.

Bert Thulin, fackordförande på Volvo construction Equipment, säger att det senaste varslet kommer som en chock för väldigt många.

Volvo Contruction Equipment, med verksamhet i bland annat Eskilstuna, påvisar en vinstnedgång med drygt 80 procent för årets tredje kvartal, jämfört med samma period förra året.

Den kraftigt minskade lönsamheten beror på flera saker, bland annat färre order och ökade stålpriser. Det senaste varslet har gjort att många har vänt sig till fackförbundet Metall och varit både chockade och ledsna.

Bert Thulin kan just nu inte se någon ljusning på området. Enligt honom kommer vi troligen att få se fler varsel i Eskilstuna framöver. Och han är kritisk till att skyddsnätet inte är tillfredställande för dom varslade och att den försämrade A-kassan gör att det blir svårt för dom som kommer ut i den öppna arbetslösheten.

– Vi kräver att Volvo, regeringen och kommunerna med alla tänkbara medel hjälper till att underlätta för dem som drabbas i den här krisen, säger Bert Thulin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".