Kritik mot Strängnäs efter båtolycka

Strängnäs kommun får hård kritik av SOS alarm i en rapport efter en sjöolycka på Mälaren i början av maj då två personer befarades ha drunknat. Det sedan den ansvarige tjänstemannen vägrade sammankalla kommunens krisgrupp för att ge anhöriga det stöd de ansågs behöva.
Det var den tredje maj som två män i 30-års åldern den ene från Stallarholmen - den andre från Stockholm - befaras ha drunknat sedan deras båt hittats drivande utanför Stallarholmen. Räddningsinsatserna leddes av sjöräddningscentralen i Göteborg som gjorde bedömningen att anhöriga till dom båda männen behövde stödsamtal och räddningsledaren begärde genom SOS alarm att kommunens krisgrupp skulle kallas in. I den rapport som upprättats säger SOS alarms handläggare att den ansvarige tjänstemannen i Strängnäs vägrade blankt att åta sig uppdraget. Enligt handläggaren var tjänstemannen under samtalet mycket ohövlig och totalt oförstående för behovet av stödsamtal - han ska dessutom ha hävdat att sjöräddningscentralen inte var behörig att larma ut krisgruppen. Thomas Falkeborn, driftsansvarig för SOS alarm i Sörmland, säger i ett följebrev till rapporten att händelsen uppfattas som mycket avvikande från vad SOS alarm har rätt att förvänta sig när man larmar en krisgrupp. Strängnäs kommun ska nu göra en utredning kring händelsen. En hypotes är att den ansvarige tjänstemannen inte kände till sjöräddningscentralens roll vid en sådan olycka.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".