Kritik mot socialnämnden efter ung kvinnas död

Socialnämnden i Eskilstuna får hård kritik för hur man agerade i fallet med en ung kvinna som dog av av överdos heroin i höstas. Det är Länsstyrelsen, som i en rapport kritiserar socialnämnden. Enligt Länsstyrelsen följde inte nämnden socialtjänstlagen och gav kvinnan hjälp. Kvinnan sökte hjälp flera gånger, men på grund av oklarheter om vilken enhet som skulle ta hand om henne fick hon ingen hjälp. Hon dog av en överdos heroin.
Länsstyrelsens utredning överlämnas till Justitieombudsmannen, JO. Länsstyrelsen riktar också kritik i ett fall där en man avled av sitt missbruk. - Det är ett allvarligt fel och det handlar inte bara om ett misstag. Vi ser att det finns en brist i organisationen som har gjort att ärendet inte handlagts på rätt sätt, säger Ulf Linnehed på Länsstyrelsen. Länsstyrelsen anser att kvinnan skulle ha fått hjälp oavsett hur socialförvaltningen var organiserad. Kunde ha räddats - Förutsättningarna för att den här flickan skulle få ett annat omhändertagande och förhoppningsvis få vård i rätt tid hade varit långt mycket större om man hade haft en bättre organisation. När händelsen med den unga kivnnan uppdagades i höstas gjorde socialförvaltningen en internutredning, som visade att det fanns felaktigheter i rutiner och organisationen och socialchefen medgav då att socialtjänsten hade gjoret fel. Ansvarig håller delvis med Men när nu kritiken från tillsynsmyndigheten kommer säger den högste ansvarige politikern, socialdemokraten, Ann-Sofie Bornemar, socialnämndens ordförande, att Länsstyrelsen delvis har rätt. - Det var snarast narkotikan som ledde till hennes död. Att utse en handläggare är ett steg, men man kan inte förlita sig helt på det, att det skulle hindra människor från att ta narkotika. Hade det gått att förhindra om socialtjänsten hade gjort på ett annat sätt? - Det kan man inte uttala sig om, det har man ingen aning om. Hade möjligheten varit större om hon fått vård i tid? - Man kan utgå från att chanserna hade varit större, men det finns ju de som haft handläggare och massor av insatser och ändå dött av överdoser.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".