SÖRMLAND

Fallande krona gynnar sörmländsk export

Den fallande svenska kronan gör det dyrt för oss svenskar att handla eller turista i Europa och USA men samtidigt gör det att exportföretagen i Sörmland gynnas. Martti Hakulinen är vd på SKF Mekan i Katrineholm där man tillverkar bland annat kullager och hylsor. Han berättar att det blir lättare att sälja företagets produkter eftersom de blir billigare i länder som handlar med euro och dollar.

SKF Mekan har cirka 550 anställda i Katrineholm och omsätter ungefär 800 miljoner kronor. En stor del av tillverkningen exporteras och Martti Hakulinen hoppas nu att den låga kronkursen ska ta udden av lågkonjunkturens verkningar på företaget.

På Eskilstuna Fabriksförening, en lokal näringslivsorganisation, håller vd:n Gösta Reinl med om att exporten nu gynnas av kronkursen. Men för många företag blir den positiva effekten inte så stor eftersom man väljer att försäkra sig mot stora valutakurssvängningar.

Urban Hedqvist
urban.hedqvist@sr.se

Malin Marcko
malin.marck@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista