Sörmland

Koldioxid gör Östersjön allt surare

Rekordlåga halter av ph i Östersjön har uppmätts vid Kielbukten i Östersjön av tyska forskare. De flesta forskare är nu överens om att det är utsläppen av koldioxid, som påverkar surhetsgraden i världshaven, något som kommer få stora konsekvenser för hela ekosystemet i bland annat Östersjön.

– Sedan industrialiseringen för 150 år sedan så har vi redan gjort havet 30 procent surare, säger Jon Havenhand, som studerar försurningen av haven vid Tjärnö marinbiologiska laboratorium. Om vi fortsätter i samma hastighet så kommer haven kanske bli tre gånger surare inom de närmaste hundra åren.

Försurningen av haven är än så länge ett ganska ouppmärksammat problem. Men faktum är att världshaven har blivit 0,1 ph enheter, eller cirka 30 procent surare de senaste hundrafemtio åren.

I Östersjön har ph:t sjunkit ännu mer och tyska forskare har nyligen uppmät nivåer ner till ph 7,6 i Kielbukten utanför Tyskland, normalt ligger ph halten på 8,1. Forskningen kring det här är ännu i sin linda, eftersom problemet är tämligen nyupptäckt och forskarna vet än så länge inte var gränsen går då organismer i havet verkligen påverkas.

Vad man vet är att till exempel musslor och snäckor får svårare att bygga sina skal, i värsta fall kan det till och med bli så att de inte klarar sig alls i den sura miljön. Men Jon Havenhand säger att i princip allt liv i havet påverkas av ett lägre ph.

Orsaken till försurningen tros vara de höga halterna av koldioxid i atmosfären som inte hinner buffras av haven, utan enkelt uttryckt blir till kolsyra som gör vattnet surare. Och trots att Östersjön historiskt sätt har gått igenom både salt och sötvattensperioder med olika surhetsgrad och det dessutom för 50 miljoner år sedan var mycket högre halter av koldioxid i atmosfären än idag, så menar Jon Havenhand att skillnaden nu är att förändringen av ph-halten har skett under en betydligt kortare tidsperiod.

Pelle Zettersten
pelle.zettersten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".