sörmland

Skillnader i brottsstatistiken

Det är stora skillnader mellan kommunerna när det gäller hur olycks- och brottsdrabbade vi är i landet. Det visar ny statistik från Sveriges kommuner och landsting. Eskilstuna ligger bland annat på en tredje plats när det gäller antalet anmälda brott per 1000 invånare, vilket gör att bara Stockholm och Malmö ligger före.

Det är inga muntra siffror som Eskilstuna visar upp i statistiken när det gäller brottsligheten, 157 antal anmälda brott totalt per 1000 invånare och år.

Det här är siffror som placerar Eskilstuna kommun på en tredjeplats i landet när det gäller mest anmälda brott. Bara Stockholm och Malmö ligger före, Göteborg hamnar på en fjärdeplats.

På brottsförebyggande rådet i Eskilstuna meddelar vice ordförande Liselotte Jergard, som också är närpolischef att man under lång tid arbetat för att komma åt det här problemet och att det viktigt med individuella insatser för att kunna uppnå resultat.
Men siffrorna menar hon kunde lämna en del övrigt att önska.

Nyköping å andra sidan, är den kommun i Sverige som ligger i topp när det gäller säkerhetsutbildad personal. De yrkesgrupper det handlar om här är de som jobbar i samhället för att säkerställa vår trygghet och hjälpa oss vid krissituationer.

Hur lång tid tar det då innan allmänheten får tillgång till räddningstjänst i Nyköping. Enligt undersökningen så är den genomsnittliga tiden 9 minuter och sju sekunder. En tid som inte utmärker sig särskilt i jämförelse med andra kommuner.

Micael Sternklint
micael.sternkint@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".