Eskilstuna

Ån ska göras tillgänglig

Det ska vara möjligt att gå längs med Eskilstuanån ända från Skogstorp i söder till Ängsholmen vid Mälaren i norr. Det är planen, som är tänkt att bli verklighet etappvis under de kommande åren. I höst ska Strömparken i södra Eskilstuna, som ligger precis vid ån, rustas upp för att det ska bli lättare för handikappade att röra sig i området.

– Vi håller på och ska göra stigarna jämnare och bredare och placerar ut nya bänkar som är med handikappvänliga, säger Karin Olsson som är landskapsarkitekt i Eskilstuna kommun.
Varför är det viktigt för er på kommunen att man ska kunna ta sig fram hela den här sträckan?

– Vatten är ju populärt och man vill komma nära vatten så det här är en del i att göra stan bättre, säger Karin Olsson

Från Skogstorp i södra Eskilstuna till Ängsholmen vid Mälaren norr om Eskilstuna är en sträcka på cirka två mil. För att försöka göra den tillgängligt på båda sidor om ån för gående, cyklister och bitvis också för rullstolsburna, så har kommunen lagt en budget för de kommande tre åren på 5 miljoner kronor.

Exakt vad som måste göras är inte klart, men en hel del röjningsarbete lär det bli.

Bo Pettersson från De handikappades riksförbund i Eskilstuna sitter i rullstol efter en olycka för många år sen. Har varit med och tyckt till om planerna på att göra Strömparken mer lättillgänglig och han tycker att det är bra att man nu sätter igång.

Men Bo Pettersson skulle också vilja ha en toalett på området, något som kommunen tror att det blir svårt att få till, till rimlig kostnad.

– Det är alltid ett stort problem för oss som sitter i rullstor det här med toaletterna, man kan ju bara vara på en plats ett par timmar sen måste man gå och det är ju synd för en så vacker plats vill man ju vara länge på, säger Bo Pettersson.

Ingela Martinsgård
ingela.martinsgard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".