SÖRMLAND

Sörmlänning fast i Spanien efter konkurs

Det danska lågprisflygbolaget Sterling Airways lämnar i dag, onsdag, in sin konkursansökan. Alla flygavgångar ställs in och enligt danska tidningar berörs mellan 30 000 och 40 000 kunder av konkursen.

Två av dem som påverkas av konkursen är Eskilstunabon Sture Söderholm och hans partner Gerd Fröderberg. De är fast på flygplatsen i spanska Alicante efter en veckas golfsemester. I fyra timmar hade de köat när Sveriges Radio Sörmland talade med dem.

– Det är allmänt kaos här, säger Gerd Fröderberg.

Alla bolagets flygningar ställs nu in. Från Arlanda gäller det nio avgångar på onsdagen, från Malmö Sturup är det två och från Landvetter i Göteborg en. Köpenhamns flygplast Kastrup, där många svenskar flyger ifrån, är värst drabbat, därifrån ställs 21 flyg in under onsdagen.

Passagerare som köpt resor via Sterlings hemsida kommer inte att få igen några pengar och de som redan befinner sig utomlands får själva ordna en annan resa hem, skriver bolaget på sin hemsida.

De som köpt resor via resebyråer får vända sig dit för att försöka få igen pengarna, enligt Sterling. Hur många resenärer som nu sitter strandsatta utomlands är oklart, men både Flygbolaget Norwegian, Fritidsresor och SAS har lovat att hjälpa till att transportera hem Sterlingresenärer.

Sterling har cirka 1 100 anställda som nu mister jobbet. Anställda på Sterling säger till Ekot att de fått information om att den finansiella situationen varit dålig, men att de senast i tisdags fick höra att ett övertagande av bolaget var på gång. Halv tio inleddes ett möte för personalen i Köpenhamn

Hur många av Sterlings resenärer som nu sitter strandsatta utomlands är oklart, men flygbolagen Norwegian, Fritidsresor och SAS har lovat att hjälpa till att transportera hem Sterlingresenärer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".