ESKILSTUNA

"Stoppa invandringen till Eskilstuna"

– Stoppa invandringen till Eskilstuna, säger Abdirisak Hussein, företrädare för islamiska föreningen i Sörmland. Föreningen ger därmed polismannen Tomas Bergkvist sitt stöd, när han i helgen talade på ett möte med en kurdisk invandrarförening.

– Jag ställer mig fullständigt bakom den här polismannen. Vi måste satsa på de invandrare som finns här, säger Abdirisak Hussein.

Kommunpolisen Thomas Bergqvist får fullt stöd för de åsikter han enligt en av lokaltidningarna i Sörmland förde fram på ett möte med kurdiska Unionen i Eskilstuna i helgen. Enligt tidningen ska Bergqvist då ha sagt att Eskilstuna inte ska ta emot fler flyktingar eftersom kommunen inte kan ta hand om de som redan finns här.

Thomas Bergqvist själv vägrar kommentera sina uttalande i någon bandad intervju men han hävdar att det han sagt ska ha ryckts ur sitt sammanhang. Mötet handlade bland annat om demokratiska värderingar och grundläggande fri och rättigheter.

Men polisledningen tog i våra sändningar under tisdagen kraftig avstånd från hans uttalanden.

Men islamiska föreningen i Sörmland menar att Eskilstuna gjort sitt då det gäller flyktingmottagandet. Nu får andra ta vid säger Abdirisak Hussein igen. Eskilstuna har, menar Abdirisak Hussein misslyckats med integrationen  - det gäller boende, det gäller arbetsmarknaden och det gäller andelen högskolestuderande.

Men Abdirisak Hussein från Islamiska föreingen i Sörmland får mothugg av Firat Nemrud, ordförande för Vänsterpartiet i Eskilstuna och tidigare ordförande i kurdiska föreningen. Firat Nemrud är mycket kritisk till Thomas Bergqvist uttalanden som han anser stärker främlingsfientliga krafter i samhället.

Att de görs av en polisman i sin tjänsteutövan anser han som mycket anmärkningsvärt. Han menar att flyktingmottagandet skapat ett stort mervärde för kommunen och att problemen ofta överdrivs.

Per Thyrén
per.thyrén@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".