eskilstuna

Stödgrupper står tomma trots behov

Eskilstuna kommuns stödgrupp för barn till missbrukare, Huven, har platser som står tomma samtidigt som socialtjänsten vittnar om att behovet av stöd till barn till missbrukare är stort, något som också bekräftas av Statens folkhälsoinstitut.

– De senaste åren har vi sett att antalet barn har sjunkit säger Ulf Eriksson som är chef för Huven.

Men har ni några teorier kring vad det här kan bero på?

– Tillexempel har vi pratat om ifall vi ger rätt information och om vi träffar rätt personer och vad vi kan göra annorlunda.

För Huvens chef Ulf Eriksson handlar de tomma platserna framför allt om att verksamheten inte når ut med information om att Huven finns.

Men det kan finnas andra orsaker.
För att gå på Huven så måste barnet ha någon av sina föräldrars tillåtelse, vilket i praktiken kan innebära att barnet måste ha sin missbrukande förälders stöd för att tala om förälderns missburk.

– Finns det ingen vuxen som kan stötta barnet att gå till Huven så försvinner möjligheten för det barnet, säger Pamela Nordberg som leder mellanstadiegruppen på Huven.

Är det ett problem som ni stött på?
– Jag har arbetet under ett år och under det årets har jag och Anna som jag har grupper tillsammans med stött på den här problematiken under ett par tillfällen, säger Nordberg.

– Föräldrarna är inte riktigt överens om barnets behov av att komma till Huven och då har det slutat med att barnet inte kommer hit.

Johanna Iggsten
johanna.iggsten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista