Oklart om skattepengar

Socialdemokraterna i Nyköping har lovat 35 nya tjänster inom äldreomsorgen om de får stöd för skattehöjning. Men politikerna vet idag inte om pengarna bara ska att gå till de kommunalt drivna äldreboendena, eller om även de som drivs på entrepenad ska få fler anställda.
Carl-Åke Andersson, ordförande i Äldre- och omsorgsnämnden i Nyköping, vill idag inte ge några besked om den utlovade resursförstärkningen ska gå till alla äldreboenden eller bara till de som drivs i kommunens egen regi. Frågan är inte helt enkel eftersom de privata äldreboendena har avtal med kommunen, som i så fall måste rivas upp och förhandlas om. Att ge privata entrepenörer flera tjänster gratis kan också anses som gynnande av enskild näringsverksamhet. Att å andra sidan bara låta de kommunalt drivna äldreboendena ta del av de 35 nya tjänsterna kan upplevas som orättvist både av de som jobbar på privatdrivna äldreboenden och av de som bor där.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista